
Zorluk Derecesi: özel dikkat gerektirir
Süresi: bir saat ile iki buçuk saat arası
Kaç Kişilik: 4 kişilik
Klasik bir Fransız yemeÄŸi olan horozu önceden hazırlayıp, servis zamanında ısıta¬bilirsiniz.
Horoz Tarifi
1,5 kg horoz eti parçaları
125 gr yağsız jambon (0,5 sm x 2,5 sm boyutlarında parçalara kesilmiş)
90 gr (6 çorba kaşığı) tereyağı
1 çay kaşığı tuz
kahve kaşığının ucuyla kara¬biber
1 1/2-2 su bardağı tavuk suyu
1 çorba kaşığı ketçap
2 diş sarımsak (dövülmüş)
1 çorba kaşığı zeytinyağı
18 arpacık soğanı (kabukları soyulmuş, bütün bırakılmış)
60 gr (1 4 su bardağı) unlu te¬reyağı
250 gr mantar (dilimlenmiÅŸ)
2 çorba kaşığı maydanoz (kı¬yılmış)
Baharat torbası:
4 sap maydanoz
1 fiske kekik
1 defne yaprağı.
Horoz Nasıl Yapılır
Önce fırınınızı orta sıcaklığa (180 C) getirip ısıtınız.
Jambonu sıcak suya batırıp fazla tuzunu gideriniz. Orta boy bir tencerenin yarısına kadar su doldurup, yüksek ateÅŸte kaynata¬rak jambonları içinde 10 dakika piÅŸiriniz. Jambonları süzgece alıp soÄŸuk suyun altında 30 saniye yı¬kadıktan sonra kağıt peçete ile kurulayınız.
İki çorba kaşığı tereyağı bü¬yük bir tencerede eritiniz. YaÄŸ kızınca jambonları atıp 5 dakika, nar gibi olana kadar piÅŸiriniz. Bir delikli kepçeyle jambonları tence¬reden alıp bir kenara bırakınız.
Horoz parçalarını kurulayıp tenceredeki yaÄŸa atarak 5-6 daki¬ka, hafifçe kızarana kadar piÅŸiri¬niz. Tuz ve karabiber serpip jam¬bonları da ekleyerek tencerenin kapağını kapatınız. Jambon ve ho¬roz etlerini 10 dakika, ara sıra ka¬rıştırarak piÅŸiriniz.
Horoz etlerinin üstünü örtecek kadar tavuk suyunu, ketça. bı, sarmısağı ve baharat torbasını katınız. Orta ateÅŸte kaynamaya baÅŸlayana kadar piÅŸirdikten son¬ra, tencerenin kapağını kapatarak fırında 30 dakika piÅŸiriniz.
Horoz fırında piÅŸerken soÄŸan¬ları hazırlayınız. Büyük bir tava¬ya iki çorba kaşığı tereyaÄŸ ve 1 çorba kaşığı zeytinyaÄŸ koyunuz. TereyaÄŸ eriyince soÄŸanları ekle¬yip 10 dakika, döndüre döndüre her yanları kızarana kadar piÅŸiriniz. yemek tarifleri
SoÄŸanları fırın tepsisine bir sıra halinde dizip, üstüne tavadaki yağı dökerek fırına veriniz. 20 da¬kika, bıçağın sivri ucu soÄŸanlara rahatça batana kadar piÅŸiriniz.
Horozu fırından çıkarıp, piÅŸ¬miÅŸ soÄŸanları da kepçeyle alarak tencereye ekleyiniz.
Tencereyi yeniden fırına sü¬rüp, 10-15 dakika daha, bıçağın ucu etlere rahatça batana kadar piÅŸiriniz.
Horoz ve soÄŸanları tencereden çıkarıp alüminyum kağıda sararak bir kenarda sıcak tutunuz. Tence¬redeki suyu orta ateÅŸte 2 dakika ısıtıp, üstünde biriken yaÄŸları ma-deni bir kaşıkla alınız. Sosu ta¬dıp gerekirse biraz daha tuz ve biber ekleyerek tencereyi ateÅŸten alınız. Baharat torbasını atınız.
Unlu yağı top top yapıp gü¬veçteki suya teker teker ve tahta kaşıkla devamlı karıştırarak atı¬nız. Bütün yaÄŸ eklenince tence¬reyi yeniden ateÅŸe oturtup 5 da¬kika, sos kaşığın arkasına yapışa¬cak kalınlıkta olana kadar piÅŸi¬riniz.
Bu arada bir tava yada orta boy bir tencerede, kalan 2 çorba kaşığı yağı eritiniz. Mantarları ek¬leyip, tavaya yapışmamaları için sallayarak 3-4 dakika sote ediniz. Mantarlar piÅŸer piÅŸmez tavayı ateÅŸten alınız. resimli Horoz Tarifi
Horoz parçaları, soÄŸan ve mantarları yeniden tencereye ko¬yup orta ateÅŸte, üstlerine ara sıra sosundan dökerek 5 dakika piÅŸiri¬niz. Üstüne kıyılmış maydanoz ser¬pip sıcak olarak servis ediniz.
Resim notu: Klasik bir Fransız yemeÄŸi olan horoz çok önceden hazırlanabil¬diÄŸi için pratik bir davet yemeÄŸidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
buraya yorumla