
Zorluk Derecesi: özel dikkat gerektirir
Süresi: bir saat ile iki buçuk saat arası
Kaç Kişilik: 4 kişilik
Klasik bir Fransız yemeği olan horozu önceden hazırlayıp, servis zamanında ısıta¬bilirsiniz.
Horoz Tarifi
1,5 kg horoz eti parçaları
125 gr yağsız jambon (0,5 sm x 2,5 sm boyutlarında parçalara kesilmiş)
90 gr (6 çorba kaşığı) tereyağı
1 çay kaşığı tuz
kahve kaşığının ucuyla kara¬biber
1 1/2-2 su bardağı tavuk suyu
1 çorba kaşığı ketçap
2 diş sarımsak (dövülmüş)
1 çorba kaşığı zeytinyağı
18 arpacık soğanı (kabukları soyulmuş, bütün bırakılmış)
60 gr (1 4 su bardağı) unlu te¬reyağı
250 gr mantar (dilimlenmiÅŸ)
2 çorba kaşığı maydanoz (kı¬yılmış)
Baharat torbası:
4 sap maydanoz
1 fiske kekik
1 defne yaprağı.
Horoz Nasıl Yapılır
Önce fırınınızı orta sıcaklığa (180 C) getirip ısıtınız.
Jambonu sıcak suya batırıp fazla tuzunu gideriniz. Orta boy bir tencerenin yarısına kadar su doldurup, yüksek ateşte kaynata¬rak jambonları içinde 10 dakika pişiriniz. Jambonları süzgece alıp soğuk suyun altında 30 saniye yı¬kadıktan sonra kağıt peçete ile kurulayınız.
İki çorba kaşığı tereyağı bü¬yük bir tencerede eritiniz. Yağ kızınca jambonları atıp 5 dakika, nar gibi olana kadar pişiriniz. Bir delikli kepçeyle jambonları tence¬reden alıp bir kenara bırakınız.
Horoz parçalarını kurulayıp tenceredeki yağa atarak 5-6 daki¬ka, hafifçe kızarana kadar pişiri¬niz. Tuz ve karabiber serpip jam¬bonları da ekleyerek tencerenin kapağını kapatınız. Jambon ve ho¬roz etlerini 10 dakika, ara sıra ka¬rıştırarak pişiriniz.
Horoz etlerinin üstünü örtecek kadar tavuk suyunu, ketça. bı, sarmısağı ve baharat torbasını katınız. Orta ateşte kaynamaya başlayana kadar pişirdikten son¬ra, tencerenin kapağını kapatarak fırında 30 dakika pişiriniz.
Horoz fırında pişerken soğan¬ları hazırlayınız. Büyük bir tava¬ya iki çorba kaşığı tereyağ ve 1 çorba kaşığı zeytinyağ koyunuz. Tereyağ eriyince soğanları ekle¬yip 10 dakika, döndüre döndüre her yanları kızarana kadar pişiriniz. yemek tarifleri
Soğanları fırın tepsisine bir sıra halinde dizip, üstüne tavadaki yağı dökerek fırına veriniz. 20 da¬kika, bıçağın sivri ucu soğanlara rahatça batana kadar pişiriniz.
Horozu fırından çıkarıp, piş¬miş soğanları da kepçeyle alarak tencereye ekleyiniz.
Tencereyi yeniden fırına sü¬rüp, 10-15 dakika daha, bıçağın ucu etlere rahatça batana kadar pişiriniz.
Horoz ve soğanları tencereden çıkarıp alüminyum kağıda sararak bir kenarda sıcak tutunuz. Tence¬redeki suyu orta ateşte 2 dakika ısıtıp, üstünde biriken yağları ma-deni bir kaşıkla alınız. Sosu ta¬dıp gerekirse biraz daha tuz ve biber ekleyerek tencereyi ateşten alınız. Baharat torbasını atınız.
Unlu yağı top top yapıp gü¬veçteki suya teker teker ve tahta kaşıkla devamlı karıştırarak atı¬nız. Bütün yağ eklenince tence¬reyi yeniden ateşe oturtup 5 da¬kika, sos kaşığın arkasına yapışa¬cak kalınlıkta olana kadar pişi¬riniz.
Bu arada bir tava yada orta boy bir tencerede, kalan 2 çorba kaşığı yağı eritiniz. Mantarları ek¬leyip, tavaya yapışmamaları için sallayarak 3-4 dakika sote ediniz. Mantarlar pişer pişmez tavayı ateşten alınız. resimli Horoz Tarifi
Horoz parçaları, soğan ve mantarları yeniden tencereye ko¬yup orta ateşte, üstlerine ara sıra sosundan dökerek 5 dakika pişiri¬niz. Üstüne kıyılmış maydanoz ser¬pip sıcak olarak servis ediniz.
Resim notu: Klasik bir Fransız yemeği olan horoz çok önceden hazırlanabil¬diği için pratik bir davet yemeğidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
buraya yorumla