
Safranlı keki, üstlerine tere- yağ sürülmüş kalın dilimler halin¬de servis edebilirsiniz.
(22,5 sm’lik kek)
yemek tarifleri
60 gr (4 çorba kaşığı) + 1 tatlı
kaşığı tereyağ
15 gr taze maya
60 gr (1/4 su bardağı) + 1 kah¬
ve kaşığı toz şeker
2 çorba kaşığı ılık su
1/2 su bardağı süt
500 gr (4 su bardağı) un
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı safran
kahve kaşığının ucuyia Hindistan cevizi
Safranlı Kek Nasıl yapılır
1 tatlı kaşığı yağla 22,5 sm'- lik derin bir kek kabını yağlayıp bir kenara bırakınız.
Mayayı küçük bir kasede ufa¬layıp, içine 1 kahve kaşığı şekeri ekleyerek çatalla eziniz. Suyu ka¬tıp pürtüksüz bir bulamaç yapa¬rak, sıcak ve cereyansız bir yerde 15-20 dakika, kabarana kadar bı¬rakınız.
Bu arada kalan 4 çorba kaşı¬ğı yağı ve sütü küçük bir tencere-
ye koyup ateşe oturtunuz. Sütü ısıtıp kaynatmadan ateşten ala¬rak bir kenarda ılınmaya bırakı¬nız.
Un, tuz, safran, hindistan ce¬vizi rendesi ve tarçını birlikte bü¬yük bir kaseye eleyiniz. Ortasını çukurlaştırarak içine maya karı¬şımını ve yumurta sarılarını akıtı¬nız. Parmaklarınızla yada spatu- layla, hamur kasenin kenarların-dan çekilene kadar karıştırınız.
Hamuru hafifçe unlanmış bir tezgaha koyup 10 dakika, hamur yapışıyorsa tezgahı yeniden unla¬yarak yoğurunuz. (Hamur esnek ve piirtüksüz olmalıdır.)
Büyük bir kaseyi çalkalayıp hafifçe yağlayınız. Hamuru top biçimine sokup kaseye koyduktan sonra kaseyi temiz ve nemli bir bezle örterek sıcak, cereyansız bir yerde 1-1,5 saat, hamur aşağı yu¬karı iki kat kabarana kadar bıra¬kınız. resimli Safranlı Kek Tarifi
Kabarmış hamuru unlanmış tezgaha çıkarıp 8 dakika daha yo¬ğurunuz. Hamuru büyük bir oval biçimde açıp, kalan 60 gr (1 4 su bardağı) şekeri ve kuru üzümleri serpiniz. Yeniden yoğurarak ha¬mura yediriniz. Hamuru top ya¬pıp hazırladığınız kek kabına ko¬yarak, sıcak ve cereyansız bir yer¬de 30-45 dakika, kabın üstüne çı¬kacak kadar kabarmaya bırakınız.
Önce fırınınızı yüksek sıcak¬lığa (220 C) getirip ısıtınız.
Keki fırına sürüp 15 dakika pişirdikten sonra, fırının ısısını (190 C) düşürerek 25-30 dakika daha pişiriniz. Safranlı Kek Tarifi
Kabı fırından aiıp keki çıka¬rarak tersinden parmakla tıkırda¬tınız. (Tok bir ses geliyorsa kek pişmiş denebilir. Tok bir ses gel¬miyorsa fırının ısısını azaltıp (170 C) keki yeniden alt üst edip firma sürerek 5 dakika daha pişi¬riniz.)
Kekinizi tel ızgara üstünda soğuttuktan sonra servis ediniz.
Resim notu: Safranlı kek değişik tadlı ve zengin harçlı bir tatlıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
buraya yorumla